maanantai 30. kesäkuuta 2008

Valeviinerit

Wieneripitkot

1/2 pussia kuivahiivaa
2 rkl + 1 tl sokeria
1/2 dl lämmintä vettä
5 dl jauhoja
1/2 tl suolaa
100 g kylmää voita
1 muna
1 dl vispikermaa

täyte
250g mantelimassaa
1/2 dl fariinisokeria
50 g voita

1 muna
1 tl vettä

kuorrutus
2 1/2 dl tomusokeria
pari tippaa karvasmanteliöljyä
1-3 rkl maitoa
mantelilastuja

Sulata hiiva ja 2 rkl sokeria veteen.
Sekoita jauhot, suola ja 1 tl sokeria toisessa kulhossa ja nypi voi joukkoon kunnes saat muruja.
Lisää kevyesti vatkattu muna ja kerma hiivaseokseen ja sitten jauhoseokseen. Sekoita sileäksi taikinaksi.
Jaa taikina kahtia, peitä ja laita jääkaappiin kolmeksi tunniksi.

Sekoita mantelimassa, fariinisokeri ja voi kulhossa tasaiseksi massaksi.

Kumoa taikinakevyesti jauhotetulle pöydälle ja kauli levyksi.
Levitä mantelimassa n. 1/3 levyä, keskelle levyä. Vatkaa muna. Voitele levyn reunat, taita tyhjät levynreunat täytteen päälle ja painele "pitkon" päät umpeen. Nosta "sauma" alaspäin leivinpellille. Leikkaa 5-6 aukkoa pitkon päälle. Anna nousta puolisen tuntia.
Paista 200 asteessa 20-25 minuttia kunnes kullanruskea. Anna jäähtyä.

Sekoita tomusokeri, karvasmanteli ja maito sokerikuorrutukseksi. Valuta wieneripitkojen päälle. Ripottele mantelilastut päälle.

Wieneripiirakka

100 g voita
2 1/2 dl jauhoja
1/4 tl suolaa
1 tl sokeria
2 rkl vettä

Sekoita kuivat ainekset. Nypi voi joukkoon ja lisää vettä sen verran että saat hyvän taikinan. Kauli pyöreäksi levyksi ja nosta piirakkavuokaan.

100 g voita
2 1/2 dl vettä
2 1/2 dl jauhoja
3 munaa
pari tippaa karvasmanteliöljyä
1 tl vaniljaa

Kiehauta vesi ja voi. Lisää kuumaan voiseokseen jauhot. Sekoita kunnolla. Vatkaa munat joukkoon yksi kerrallaan. Lisää manteliöljy ja vanilja. Kaada piirakkavuokaan ja tasoita.
Paista 30 minuuttia 200 asteessa.

Koristele jäähtynyt piirakka sokerivesikuorrutuksella ja pähkinärouheella.

Valewienerit eli Rimbo-pullat

25 g hiivaa
2 dl kylmää maitoa
200 g voita
1 rkl sokeria
n 6 dl vehnäjauhoja

Täyte
75 g voita
1½ rkl sokeria
1½ tl vaniljasokeria

Päälle
muna
haluttaessa  raesokeria tai mantelilastuja

Sulata hiiva maitoon, lisää loput ainekset ja vaivaa joustavaksi taikinaksi.
Kauli se n. 40x40 cm levyksi.
Leikkaa levy 5 osaan pitkittäin ja poikittain ja laita lusikallinen täytettä kuhunkin ruutuun.
Käännä kulmat yhteen ja nosta pullat paperivuokiin, kulmat ylöspäin.
Anna pullien kohota n. 2 tuntia huoneenlämmössä.
Voitele munalla ja ripottele raesokeria tai mantelia päälle jos haluat.
Paista 250 asteessa n. 5-10 minuuttia.

sunnuntai 29. kesäkuuta 2008

Ananaspiirakka

Helppo kakkumainen piirakka, joka maistuu keikauskakulta.

100 g voita
2 1/2 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 1/2 dl sokeria
2 1/2 dl maitoa
iso purkki ananaspaloja (noin 1/2 litran purkki)
1 1/4 dl fariinisokeria
Pieni purkki maraschinokirsikoita

Esilämmitä uuni 200 astetta
Sulata voi piirakkavuoassa uunissa.
Sekoita jauhot, leivinjauhe, sokeri ja maito taikinaksi. Kaada piirakkavuokaan.
Valuta ananaspalat ja pyörittele ne fariinisokerissa. Lusikoi sokeroidut ananaspalat taikinaa.
Ripottele kirsikat ylimmäiseksi.
Paista kunnes kullanruskea - n. 1/2 tuntia



Aurinkoinen keikauskakku  Piltin sivuilta
(yli 1-vuotiaille)


Taikinaan:
150 g margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
1 tl vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
2 1/4 dl vehnäjauhoja

Vuoan pohjalle:
50 g margariinia
1 dl fariinisokeria
4 tuoretta ananasrengasta

1. Valmista taikina vaahdottamalla ensin margariini ja sokeri.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään.
3. Vatkaa vaahdon joukkoon munat yksitellen ja lisää lopuksi kuiva-aineseos.
4. Sulata rasva ja fariinisokeri kattilassa. Kaada seos pyöreään vuokaan, jonka halkaisija on noin 25 senttiä.
5. Ota ananasrenkaat talouspaperin päälle valumaan. Halkaise ne kahtia ja laita vuoan pohjalle.
6. Kaada taikina ananasrenkaiden päälle.
7. Paista 175 asteen lämpötilassa noin 40 minuuttia.
8. Kumoa kakku lämpimänä tarjoiluastiaan.
Sähköaviisin keikauskakku

2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
150 g voita
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
2 rkl rommia
1 dl fariinisokeria
1 tlk (n. 500 g)
säilöttyä ananasta renkaina
2 dl kuohukermaa
Tarvitset lisäksi pyöreän, melko matalareunaisen kakku- tai piirasvuoan.

valmistus
1. Sulata 50 g voita. Voitele pyöreän vuoan pohjat ja reunat sillä. Kaada fariinisokeri vuokaan ja levitä se tasaisesti reunoille ja pohjalle.

2. Valuta ananasrenkaat, leikkaa ne neljään osaan ja asettele tasaisesti vuoan pohjalle. Säästä 2 rkl ananaslientä.

3. Vaahdota 100 g voita ja tavallinen sokeri. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten voisokeriseokseen.

4. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauheke keskenään. Mausta voi-sokeri-kananmunavaahto 2 rkl:lla ananaslientä sekä 1 rkl:lla rommia. Lisää seokseen jauhot nopeasti sekoittaen.

5. Kaada taikina vuokaan ananaspalojen päälle. Varo, etteivät ananasviipaleet siirry pois paikoiltaan. Paista kakkua n. 30 minuuttia 200 asteisessä uunissa.

6. Anna kakun jäähtyä hetki paistamisen jälkeen ja kumoa se sitten vadille. Fariinisokerin peittämät ananaspalat tulevat näin päällimmäisiksi.

7. Tarjoa kakku kylmänä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se rommilla. Tarjoa vaahto kakun lisäkkeenä.

Marttojen keikauskakkureseptejä:

KEIKAUSKAKKU

Vuokaan: 1 ¼ dl fariinisokeria
50 g voita
500 g tölkki ananasrenkaita

Taikina: 100 g voita
1 ½ dl sokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 dl ananaslientä


Tee näin: Ota pyöreä, tasapohjainen vuoka. Vuokaa ei korppujauhoteta, vaan voi sulatetaan ja siihen sekoitetaan fariinisokeri. Tämä seos laitetaan vuoan pohjalle ja reunoille. Ananasrenkaat asetellaan vuoan pohjalle. Haluttaessa voi renkaiden sisään laittaa vielä koristeeksi säilykekirsikat.

Voi ja sokeri vaahdotetaan, seokseen lisätään munat vatkaten. Taikinaan sekoitetaan vehnäjauhot, joihin leivinjauhe ja vanilliinisokeri on sekoitettu. Lopuksi taikinaan lisätään sekoittaen ananasliemi vähin erin.
Taikina kaadetaan vuokaan ananasrenkaiden päälle.

Paistetaan 175 asteessa 35-45 min ( kunnes kakku irtoaa reunoista ja on kypsän värinen ). Annetaan jäähtyä hetkisen, mutta ei kauan. Kumotaan keikauttaen alustalle, että ananaspuoli tulee päälle.

Keikauskakku mikrouunissa

Vuokaan:
3 rkl voita
½ dl fariinisokeria
2 pientä tai 1 iso tölkki ananasrenkaita
1 tölkki kirsikoita

Sekoita sulatettu voi ja fariinisokeri ja levitä tasaiseksi kerrokseksi tasapohjaisen mikrovuoan pohjalle.
Asettele ananasrenkaat ja kirsikat päälle.

Taikina:
100 g voita
1 dl sokeria
2 munaa
2 tl vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
1½ dl vehnäjauhoja
2 rkl ananaslientä

Vaahdota voi ja sokeri, lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita vanilliinisokeri ja leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää taikinaan. Lisää ananastölkin lientä ja levitä taikina hedelmien päälle.
Tasoita pinta. Peitä vuoka leivinpaperilla ja kypsennä (650 W) 8-12 min. Kakku on kypsä kun pinta kuivahtaa.
Poista peite ja anna lämmön tasaantua pari minuuttia. Irrota kakku reunoista ja kumoa varovasti.
(Tarjoile kermavaahdon kera.)

Herukkakakku

taikina:
3 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
1½ dl sokeria
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 dl maitoa
100 g sulatettua margariinia
(voi korvata pussillisella muffinitaikina-aineksia)

täyte:
1 tölkki (425/230) persikoita tai mangoa
3-4 dl mustaherukoita
1 dl sokeria

koristeluun:
tomusokeria, persikoita, herukoita

1. Vuoraa leivinpaperilla irtopohjavuoka Ø 24 cm.
2. Sekoita kuivat aineet. Lisää maito ja sula margariini. Sekoita.
3. Valuta ja lohko persikanpalat. Lado puolet persikoita ja herukoista vuoan pohjalle. Sirota päälle sokeri.
4. Kaada päälle taikina ja kypsennä kakkua 200°:ssa 25-30 min.
5. Jäähdytä kakku ja kumoa se vadille. Koristele hedelmillä ja marjoilla sekä tomusokerilla.

Mikrokakun ohje on K-kaupan esitteestä ja Herukkakakku Kotiliedestä.

lauantai 28. kesäkuuta 2008

fondue - elikkä kasto

Minä en todellakaan pidä tippaakaan Martha Stewartista. Mutta hänen shownsa on televisiossa kun sieltä ei tule mitään muuta, joten välillä tulee katseltua...

Martha Stewart juhli St.Patrickin päivää.

Martha Stewart kehui irlantilaisen Jameson whiskyn maasta taivaaseen ja haukkui skottilaista whiskyä... Martha Stewart on skottilainen perimältään (ja puolalainen) - hänessä ei ole tippaakaan irlantilaista verta. Ei siinä mitään, voivathan ei-irlantilaisetkin tykätä irlantilaisesta whiskystä ja skottilaiset olla pitämättä skottilaisesta whiskystä - minä en pidä saunasta ollenkaan, ja olen suomalainen. Joka tapauksessa, Martha on maailman kuuluisin "lifestyle guru". Marthan ei pitäisi ärsyttää skottilaisia, kun on Stuart ja kaikkea...

Martha Stewart teki juustofondueta irlantilaisesta juustosta. Tai siis näytti kuinka se pitäisi tehdä, paitsi että Martha ei varmaan osaa keittääkään (mainitsin joskus aikaisemmin, ettei Martha osaa leipoa) joten joku toinen oli valmistanut sen "oikean" fonduen. Martha kutsui sitten pari vierasta yleisön joukosta maistamaan fondueta. Tietenkään Marthalla ei ole pienintäkään ymmärrystä miten fondueta syödään...

Fonduehaarukka ei ole mikään makkaratikku jossa pidetään makkaraa samalla kun sitä syödään. Fonduehaarukasta suupalanen otetaan irti haarukkaan suulla koskematta - siis suupalasen pitää olla niin kiinteä, että voit sen haarukasta vetää joko hampain tai huulin. Siis fondueen kastettavien palasten pitää olla hyvin siistejä, pienehköjä ja tiiviitä. Martha tarjosi vierailleen omenanlohkon ja revittyä patonkia... Ensimmäinen vieras yritti olla tunkematta omenanlohkoa kerralla suuhunsa, toinen vieras sai juustoisia patonginpaloja etumustansa täyteen...

Mutta - tämä on minun blokini, eikä mikään Martha blog

Suklaafondue

2 1/2 dl kermaa
250 g suklaata (mitä suklaata tahansa - esim. puolet tummaa ja puolet vaaleaa)

Pilko suklaa paloiksi ja sulata kermassa. Mausta haluamallasi tavalla. Esim. espressojauhe sopii hyvin, tai erilaiset alkoholit. Voit myös lisätä pähkinärouhetta suklaakastoon.

Valitse kastettavat:
- hedelmänpaloja
- kuivattuja hedelmiä
- tiivistä kakkua tai muita leivonnaisia
- isoja vaahtokarkkeja
- jos pidät pähkinävoista, laita pähkinävoita pursottimeen ja pursota pieniä tähtiä banaaninsiivuille. Tosi namia.
- Kaikki suklaakonvehtien tiiviit täytteet kuutioina sopii hyvin jälkiruokadippaukseen.
- voit myös ottaa melonipalloraudalla (kaikillahan on sellainen ;-)) jäätelöstä pikkupalloja ja pakastaa ne, ja laittaa jääkylmänä tarjolle. Olisi hyvä jos sinulla olisi myös kylmäalusta jäätelöpalloille.
Voit tehdä sellaisen itsekin. Ota iso kakkuvuoka, kaada siihen pari senttiä vettä, anna jäätyä. Aseta jään päälle pieni kulho tai vati, vatiin paino ja kaada vuokaan (ei kulhoon) lisää vettä, ja jäädytä vati kiinni jäähän. Lisää nyt vielä pari senttiä vettä ja jäädytä. Nyt sinulla on kylmäalusta joka pitää jäätelöpallot kylmänä. Jos haluat, voit irrottaa jään vuoasta, värjätä sen, lisätä jäähän kukkia tai muita koristeita

Jälkiruokafonduet eivät ole vain suklaafondueita. Dippaukseen voi käyttää kaikkia kakunkuorrutteita, kinuskikastiketta, hilloa yms. Tietenkin nämä ovat todella makeita, eikä pystykään paljon dippailemaan esim. paksussa kinuskikastikkeessa tai hillossa, mutta ovat vaihtoehtoja suklaafonduelle.

Marjafondue

750 g marjoja (tai hedelmiä)
1 dl sokeria

soseuta marjat ja siivilöi siemenet pois. Laita marjasose kattilaan, lisää sokeri ja keitä kunnes sokeri on sulanut. Siirrä fonduepataan.
Valitse leivonnaisia ja jälkiruokajuustoa kastettavaksi.

Kookos-pähkinä-fondue

Sekoita kattilassa

2 1/2 dl kermaa
200 g sokeria
3 munankeltuaista
100 g voita
1 tl vaniljaa

Keitä kunnes halutun paksuista.

Lisää seokseen
100 g kookoshiutaleita
120 g pekaanipähkinää muruina

Tarjoa kasteeksi omenanpaloja, banaania, vaahtokarkkeja ja kakunpaloja

Muista että fondue on LÄMMIN dippi - kylmä dippikastike ei ole fondue. Fondue syödään haarukoista (tai grillitikuista), dippi sormin. Fonduepalat on suupaloja, dippipalat ovat suurempia, koska tarvitsen "kädensijan".

Meksikolainen jälkiruokadippi

2 1/2 dl vispikermaa
1 rkl hunajaa
3 rkl Kahluaa tai muuta hyvää kahvilikööriä
hyppysellinen muskottia

Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta hunajalla ja liköörillä, ripottele päälle muskottia, tarjoile rapeitten keksien kanssa.

perjantai 27. kesäkuuta 2008

Tahmakakkua

Ruotsalainen suklaakakku, Kladdkaka - tahmakakku

2 munaa
3 dl sokeria
100 g voita/margariinia
1/4 tl suolaa
3 tl vanilliinisokeria
4 rkl kaakaojauhetta
1½ dl vehnäjauhoja

Sulata rasva.
Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi, lisää munavaahtoon toisiinsa sekoitetut kuivat aineet.
Lisää rasva ja sekoita tasaiseksi.
Kaada vuoalle ja paista noin 23-30 min +175 asteessa.


Tahmakakkumuffinit

2 munaa
2 dl sokeria
1 tl vaniljaa
50 g voita
0.5 dl ruokaöljyä
1 dl vaaleasiirappia
2 dl vehnäjauhoa
1 dl hyvälaatuista kaakaota
1 tl leivinjauhetta
1 kpl hyppysellinen suolaa
100 g tummaa laatusuklaata 70%

kermavaahtoa ja tuoreita marjoja koristeeksi

Esilämmitä uuni 175 asteeseen.
Vatkaa munat, sokeri ja vanilja vaahdoksi.
Sulata voi, kaada joukkoon ruokaöljy ja siirappi, sekoita munavaahtoon
Sekoita vehnäjauho, kaakao, leivinjauhe ja suola ja käännä varovasti taikinaan.
Pienennä suklaa, sulata vesihauteessa ja sekoita taikinaan.
Laita paperivuoat muffinssivuo'an koloihin ja täytä 2/3 taikinalla.
Paista uunin keskitasolla n. 12 minuuttia. Muffinssit painuvat kun otat ne uunista. Niissä pitäisi olla vähän pehmeä, "tahmainen" keskus. Anna jäähtyä. Tarjoile kermavaahdon kanssa.

Hallattaren herkuista löytyi vielä kaksi tahmaista suklaista reseptiä:
(Sivulta löytyy useitakin vähemmän tahmaisia suklaisia reseptejä ;-))

Tahmea suklaakakku
6 annosta

200g tummaa suklaata
150g voita
4 munankeltuaista
2½ dl sokeria
3 dl mantelijauhetta
3 rkl vehnäjauhoja (gluteenitonkin käy)
4 munanvalkuaista

vuokaan:
Voita
5 rkl sokeria

Kuumenna uuni 180 asteeseen.
Voitele 6 pientä annosvuokaa tai uuninkestävää kahvikuppia ja leivitä ne sokerilla.
Sulata suklaa ja voi mikroaaltouunissa.
Erottele munankeltuaiset valkuaisista. Vaahdota munanvalkuaiset.
Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Lisää suklaa-voiseos keltuaisvaahtoon. Lisää joukkoon mantelijauhe ja vehnäjauhot. Sekoita lopuksi joukkoon valkuaisvaahto. Jaa taikina vuokiin.
Aseta vuoat vesihauteeseen laakeaan uunivuokaan.
Kypsennä 180 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.


Ranskalainen suklaakakku ilman jauhoja:

* 200 g tummaa suklaata
* 200 g pehmeää voita
* 200 g sokeria
* 4 munaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna

Kuumenna uuni 190 asteeseen.
Voitele pyöreä kakkuvuoka (22 cm).
Paloittele suklaa ja sulata se vesihauteessa. Lisää voi ja sekoita lastalla tasaiseksi.
Lisää puolet sokerista keltuaisten joukkoon ja vatkaa, kunnes seos on vaaleaa. Yhdistä keltuaisvaahtoon suklaaseos.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää loppu sokeri useassa erässä edelleen vatkaten, kunnes vaahto on kiiltävää.
Yhdistä valkuaisvaahto kevyesti lastalla nostellen suklaaseokseen.
Levitä taikina vuokaan ja kypsennä 40 minuuttia eli kunnes kakun keskelle pistettyyn tikkuun ei jää taikinaa.
Anna kakun levätä huoneenlämmössä 10 minuuttia ja kumoa se sitten vuoasta.
Rapeakuorinen kakku muistuttaa rakenteeltaan vanukasta tai moussea ja se tarjotaan lämpimänä tai kylmänä kermavaahdon kera.

Helppo ranskalainen suklaakakku (kotikokki.netistä)

200 g voita sulatettuna
3 dl sokeria
2 kpl kananmunia
2 rkl vaniljasokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl kaakaojauhetta

Sekoita kaikki aineet keskenään ja kaada (voideltuun) piirakkavuokaan.
Paista 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Kakun kuuluu jäädä sisältä hiukan löysäksi.
Tarjoa kakun kanssa esimerkiksi vaniljajäätelöä ja suklaakastiketta.
Kerma- ja vaniljakermavaahtokin käyvät hyvin tämän kanssa.

torstai 26. kesäkuuta 2008

Polvilumpiot

Kun nyt joku sanoi että täältä löytyy ohje, niin pitää se sitten tänne panna.

Ota melko puhdas kulho. Kopauta suurimmat roskat ulos sieltä.
Sekoita 115 g voita ja 350 g sokeria.
Lisää vatkattu muna. Valitse tuoreusaste mieltymystesi ja mahdollisuuksiesi mukaan.
Lisää 2 runsasta teelusikkaa inkiväärijauhetta, 250 g vehnäjauhoja ja vähän leivinjauhetta.
Sekoita viitisen minuuttia jos viitsit.
Pyörittele taikinasta 36 pallukkaa leivinpellille ja paista 180-asteisessa uunissa 30 minuuttia.
Piilota johonkin nurkkaan ja syö kaikki itse.

keskiviikko 25. kesäkuuta 2008

Trio jäätelökeksit

Aloita vuoraamalla vuokaleipävuoka muovikalvolla.

Tee haluamasi muropikkuleipätaikina. Jaa taikina kolmeen osaan, värjää yksi ruskeaksi kaakaolla ja toinen osa vaaleanpunaiseksi karamellivärillä. (Joo, olisi kiva saada mansikanmakua, mutten ole vielä mansikkamakuesanssia nähnyt leivontahyllyillä. Ehkä sitä on.)
Painele taikinat yksi kerrallaan kerroksiksi vuokaleipävuokaan niin että "vanilja" on keskellä. Siis ensin suklaa tai mansikka, sitten vanilja ja lopuksi se mitä on jäljellä. Laita jääkaappiin asettumaan pariksi tunniksi.

Ota vuoka jääkaapista, kumoa taikinapitko leivinpöydälle ja leikkaa noin 1/2 sentin siivuiksi terävällä veitsellä. Asettele palaset leivinpellille ja paista pikkuleivät. Älä anna pikkuleipien ruskettua.

Voit syödä pikkuleivät sellaisenaan, tai pehmittää vähän jäätelöä ja laittaa lusikallinen kahden keksin väliin.

Voit myös tehdä jutun "hienosti" ja valmistaa "täyte". Vuoraa vuokaleipävuoka muovikelmulla, laita vuokaan kerros suklaajäätelöä (yhtä paksu kerros kuin sinulla oli pikkuleipätaikinaa), kerros vaniljajäätelöä ja kerros mansikkajäätelöä, ja laita kakku pakastimeen kovettumaan. Kun jäätelökakku on kovettunut, ota se pakastimesta, anna pehmittyä hetki ja leikkaa veteen kastetulla terävällä veitsellä noin sentin siivuiksi. Laita jäätelösiivu kahden keksin väliin, paina kevyesti yhteen ja pakasta.
Nauti sitä mukaan kun tulee triojäätelön himo.

Tietenkin voit tehdä samalla mallilla minkälaisia jäätelökeksejä tahansa. 
Tee piparkakkuja ja laita väliin vaniljajäätelöä. 
Tee suklaakeksejä ja laita väliin minttujäätelöä. 
Tee ranskanpastillikeksejä ja laita väliin...

sunnuntai 8. kesäkuuta 2008

Limettipiirakka

Luulin että "Key Lime Pie" oli limettipiirakka jostain Key nimisestä paikasta... eipä olekaan. Key lime on eritying limettisortti, kitkerämpi ja mausteisempi kuin "tavalliset" limetit. Jos sinulla on suhteita Amerikkaan, tilaa pullollinen key lime juicea. :-)

Lehtevä piirakkataikina

2 1/2 dl jauhoja
1/4 tl suolaa
1/2 dl öljyä
1/4 dl kylmää maitoa

Sihtaa jauhot ja suola kulhoon. Sekoita öljy ja maito. Kaada neste jauhoihin ja sekoita haarukalla taikinaksi.

Kaulitse taikinasta piirakankuori, vuoraa piirakkavuoka, pistele haarukalla pohjaan reikiä ja paista 240 asteessa 10 minuuttia.

Limettitäyte ja marenkikuorrutus

3 munaa
3 dl + 4 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
1 dl maissitärkkelystä (Maizena)
5 dl vettä
2 rkl voita
1 dl limettimehua
1 rkl limetinkuorta raastettuna
muutama pisara vihreää karamelliväriä

Erota keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset ja aseta syrjään.
Sekoita kattilassa sokeri, suola, maissitärkkelys ja vesi. Kiehauta ja keitä pari minuuttia. Siirrä pois lämmöltä.
Ota seoksesta n. desin verran ja vatkaa munankeltuaisiin, lisää sitten keltuaisseos kattilaan yhdessä voin ja limettimehun kanssa. Sekoita hyvin. Keitä vielä pari minuuttia.
Siirrä kattila lämmöltä, lisää limetinkuori ja karamelliväri ja kaada taikinakuoreen.

Vatkaa munanvalkuaiset, hippunen suolaa ja 4 rkl sokeria kovaksi vaahdoksi ja peitä tällä marengilla limettitäyte.

Paista 180 asteessa noin 10-15 minuuttia - kunnes marenki on hiukan kovettunut ja saanut pikkuisen väriä.

limetti-juustokakku

kuori:
5 dl grahamkeksinmuruja
1/2 dl sokeria
1 dl voisulaa

Sekoitetaan hyvin ja painellaan vuokaan. Käytä vuokaa, josta reunan saa irti ja painele muruja reunoillekin. Paista 180 asteessa 8 minuuttia. Jäähdytä.

täyte:

240 g tuorejuustoa
3 dl sokeria
6 suurta munaa
240 g kermarahkaa, smetanaa, creme fraichea, turkkilaista kermajogurttia
1 1/2 tl raastettua limetinkuorta
1 dl limettimehua

Vatkaa tuorejuusto vaahdoksi, lisää sokeri. Lisää munankeltuaiset yksi kerrallaan, vatkaa kunnolla jokaisen jälkeen.
Kääntele joukkoon rahka, limetinkuori ja -mehu.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja kääntele juustoseokseen.
Kaada täyte grahamkeksikuoreen ja paista 180 asteessa tunti. Käännä sitten uuni pois päältä, aseta uuninluukku raolleen ja anna asettua jäähtyvässä uunissa vielä 15 minuuttia.
Ota juustokakku uunista ja irrota täyte välittömästi vuoasta juoksuttamalla ohutta, terävää veistä juustotäytteen ja vuoan välistä. Poista vuoan reunus ja anna kakun jäähtyä kunnolla, ensin ritilällä ja sitten jääkaapissa. Jaksa odottaa yön yli. Maut tasottuvat odotusaikana ja juustokakusta tulee erinomaisen hyvää.

Sopii todella hyvin kesäjuhlien jälkiruoaksi; näyttävä, helppo ja valmistuu edellisenä päivänä.
Tarjoile kermavaahtonokareen ja limetinviipaleen kera.

Suolatikkulimettipiirakka

kuori:
3 dl murskattuja suolatikkuja
1/2 dl sokeria
1 dl sulatettua voita

Sekoita ainekset ja painele murut vuokaan. Paista 200 asteessa viitisen minuuttia. Anna jäähtyä.

täyte:
2 1/4 dl limeaatitiivistettä
5 dl makeutettua tiivistettyä maitoa
1 rkl raastettua limetinkuorta
1 dl vaniljavanukasjauhetta
2 dl vispikermaa
vihreää karamelliväriä

Sekoita limeaatitiiviste ja maito, vatkaa vanukasjauhe mukaan. Kiehauta ja anna kiehua minuutin. Jäähdytä.
Sekoita vanukkaaseen limetinkuori ja karamelliväri.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon.
Kaada piirakankuoreen.

Alkuperäinen resepti tehdään erilaisista paketeista ja tiivisteistä mitä meiltä ei saa... Joten tämä resepti ei ole niin helppo kuin luulisi :-D Mutta minä rakastan monimutkaisia juttuja.

Limeaatitiiviste:

Keitä 1 1/2 dl sokeria ja 1 1/2 dl vettä siirapiksi. Lisää 1 dl limettimehua (n. 6 limetin mehu).
Lisää 8 dl kylmää vettä saadaksesi limeaatia.

Pikavastike makeutetulle maitotiivisteelle:

Laita tehosekoittimeen 2 1/2 dl maitojauhetta, 1 dl kiehuvaa vettä, 2 dl sokeria ja 3 rkl voita. Mixaa kunnes sokeri on sulanut ja seos on paksua pirtelöä.
Tästä tulee n. 3 dl maitotiivistettä.

Vaniljavanukasseos:

7 1/2 dl maitojauhetta
1 tl suolaa
7 1/2 dl maissitärkkelystä (Maizena)
1 vaniljatanko murskattuna

Sekoita hyvin ja laita ilmatiiviiseen purkkiin.
Tee vaniljavanukas niin, että otat 1 osan jauhetta ja 4 osaa maitoa. Sekoita kattilassa, kiehauta ja anna kiehua n. 1 minuutti.
Jos haluat, voit vatkata vanukkaaseen munankeltuaisen, ruokalusikallisen voita ja vähän vaniljaa.